Smartphones

Bullitt Group (Catphones) kopje onder

February, 01st, 2024

Admin

[artikel kan aangevuld worden]

Almelo - We beginnen 2024 met een erg teleurstellend bericht, namelijk dat het bedrijf achter de robuuste en waterdichte telefoons Catphones failliet is gegaan. Service en garantie stopten al eerder dit jaar met het verlenen van reparaties op lopende garantie toestellen en gooiden vroegtijdig de handdoek in de ring. Klanten en eindgebruikers blijven met grote vraagtekens achter. Want: hoe nu verder met je Cat telefoon?

We gaan even terug naar de zomer van 2013, de introductie van de Cat B15. Via-via kregen wij het verzoek, in ons eerstjarige bestaan, of wij ook de Cat B15 konden leveren. De introductie was zo rond juni in dat jaar en de eerste levering eind juli of begin augustus. PhoneBucks plaatste de Cat B15 op haar website, en dat bleef niet onopgemerkt. In de eerste weken werden er 100-en verkocht tot wel 1.000-en per maand later in 2013. Een leuke samenwerking was begonnen, want er was nog niemand op de aardbol bezig met het aanbieden van Cat telefoons. Het bedrijf achter de catphones hadden een doelgroep aangesproken met een enorme fanbase: CAT (merchandise) klanten. Wij konden niet bedenken welk merk zoveel merchandise heeft uitgebracht als Caterpillar: sokken, schoenen, schaalmodellen, jassen, truien, petjes, horloges en ga zo maar door. Dat bleek een succes te zijn!

Niet veel later kwam Bullitt Group - het bedrijf achter Catphones - met de opvolger van de Cat B15: B15Q. Een toestel met een iets betere camera en een LED-flits. Opnieuw een succes waardoor de vraag toenam naar nieuwe modellen en meer modellen. En die kwamen er. Het in Groot-Brittanië gevestigde bedrijf (red. Reading, UK) had op de markt al de enige knowhow van het op de markt brengen van robuuste en waterdichte telefoons, aangezien ze lokaal ook veel toestellen wisten te verkopen van het merk JCB (een kleinere concurrent van Caterpillar). Maar er werd groot ingezet op nieuwe modellen en eens in de (ruwweg) twee jaar kwamen nieuwe modellen, met als echt hoogtepunt de Cat S60 FLIR. 's Werelds eerste telefoon die tot maar liefst 5 meter waterdicht was, maar ook 's werelds eerste smartphone met warmtebeeld camera. Ze konden niet aangesleept worden! De drang om innovatief te zijn heeft echter ook zijn tol geëist weten we nu.

Bullit Group wist zich te specialiseren in mobiele telefoons uitbrengen onder licentie. Zo hadden ze dus de licentie van Caterpillar en JCB, maar bij dit assortiment kwamen ook Motorola, Kodak en Land Rover. In 2013 en 2014 had Bullitt Group erg veel 'last' van de Motorola Defy. Een luis in de pels, aangezien van dat toestel ook veel verkocht werd. Een compacte waterdichte en robuuste telefoon die eigenlijk net iets goedkoper was geplaatst dan de Cat B15. Maar de echte Cat-liefhebber liet zich niet beïnvloeden en beide toestellen konden goed naast elkaar bestaan. Maar een aantal jaren later kreeg Bullitt Group het idee om de Defy naam te gebruiken van Motorola om zélf toestellen onder hun vlag te verkopen. En dat mocht. Als loyaal partner van Bullitt Group verkocht ook PhoneBucks de Motorola Defy (2020) telefoons, welke een groot deel van de markt opslurpte ineens van de Cat S52 modellen. De S52 werd daarom toen ook uit productie gehaald, om de verkopen van de Defy niet verder in de weg te staan. De Cat-gebruikers waren wel een klein beetje teleurgesteld, maar er was altijd nog de (duurdere) Cat S62 Pro, de laatste Cat telefoon met een warmtebeeld camera.

Maar de verkopen liepen steeds verder terug en nieuwe toestellen werden niet meer uitgebracht. Bullitt Group ging echter wel, al vrij vlot na de Cat B15 successen, andere telefoons op de markt brengen wat telkens erg veel geld kostte, maar de verkopen bleven ook daar op uit. De Kodak IM5, Kodak Ektra, Land Rover Explore en de Land Rover Explore R bleken bijvoorbeeld toestellen te zijn waar niet veel animo voor was. Ons is de opinie opgedaan dat dat ook de toestellen waren die veel geld hebben gekost, maar niet veel hebben opgeleverd. En toen ging Bulitt Group over op satelliet verbindingen in geval van nood en gingen zich daar volledig op concentreren. Helaas kwamen er geen nieuwe modellen in de vorm van een opvolger van de Cat S42H en S62 Pro - waar toch wel erg veel vraag naar was; waarschijnlijk was de vraag naar opvolgers van die telefoons (veel) hoger dan naar de vraag van satelliet telefoons. De laatste jaren stonden, naar onze mening, in toonbeeld van verkeerde beslissingen. Een Cat S53 werd bijvoorbeeld geïntroduceerd waarbij de 5G niet werkzaam was in Nederland en andere regio's - hier werd niet goed genoeg research op gedaan waardoor dit toestel bijvoorbeeld nooit door de Nederlandse officiële kanalen werd ingekocht. Daarnaast was de telefoon nog veel groter dan de Cat S62 Pro - welke eigenlijk al qua maat op het maximaal toelaatbaar zou zitten.

Dat, en nog veel meer, heeft geresulteerd in de malaise waarin het eens zo succesvolle bedrijf nu verkeerd. Dat heeft niets met concurrentie te maken van andere merken, want die is er altijd al geweest (en Bullitt Group is met de Catphones erg krachtig ertussen gekomen), maar dus veel meer met de eigen beslissingen welke veel geld hebben gekost en niet voldoende hebben opgeleverd.

Qua garantie en service is Bullitt Group ook gestopt ondersteuning te geven aan de reparatie bedrijven wereldwijd. In Nederland had Dynafix een contract met Bullitt Group voor het herstellen van telefoons welke binnen 24 maanden na aankoop vielen. Dynafix kreeg eind 2023 al geen ondersteuning meer van Bullitt Group waardoor per 01-01-2024 alle toestellen afgewezen verder voor enig herstel. Hierop heeft PhoneBucks een statement ontvangen van meerdere leveranciers die ons voorzagen in voorraad van Cat telefoons met daarin de aanwijzing dat defecte toestellen aangemeld kunnen worden bij het verkooppunt van waar de telefoon vandaan komt. Let op: schade aan toestellen, zoals vloeistof- of valschade, vallen nooit onder garantie. Bullitt Group gaf hier wel gratis coulance op, maar leveranciers zijn niet verplicht dit te doen. Mocht je daarom schade hebben aan de Cat telefoon die je nu gebruikt, dan zou je nog eventueel de schade kunnen proberen te verhalen op je verzekeraar.

 

PHONEBUCKS, hoe zit dat met de aanbieding van de Cat Q10 5G die jullie voeren?
Daar kunnen we over zeggen dat service en garantie rechtstreeks via onszelf loopt. Heb je twijfels over het aanschaffen van het product of over de mogelijkheid dat PhoneBucks hierin ook tekort zou kunnen schieten? Graag verwijzen we naar onze Google reviews en de reviews op onze eigen website. Ja, we beheren zelf onze website en ook beheren we die reacties, maar met hand op ons hart: we verwijderen alléén reviews die afkomstig zijn van bot-netwerken die bepaalde blauwe pilletjes aanraden. Wil jij een negatieve review plaatsen over PhoneBucks? We zullen dat eerlijk laten zien, maar (helaas) hebben we er nog geen enkele ontvangen waardoor PhoneBucks te mooi om waar te zijn lijkt. Niets is minder waar, we komen onze verkoop belofte na! We hebben een mooi aantal Cat Q10 5G mifi routers op voorraad en crediteren of ruilen het apparaat bij defect. Service zoals onze klanten dat al meer dan 10 jaar gewend zijn van PhoneBucks!